8 серпня – Всесвітній день гарного зору

За допомогою зору людина отримує близько 90 відсотків інформації про навколишній світ. За даними ВООЗ, кількість сліпих дітей у світі щороку зростає на 1 млн осіб, кожні 5 секунд зір втрачає одна доросла людина і кожну хвилину – одна дитина. Як зберегти дітям здорові очі та що спричиняє захворювання очей у дітей, говоримо про це з координатором УОЗ ОДА за напрямом “Дитяча офтальмологія” С.В. Корбутяк.

– В області у нас нараховується більше 15 тис. дітей, що мають проблеми із зором, – говорить Світлана Василівна, – хоча цілком вірогідно, що їх кількість більша через те, що батьки не завжди вчасно звертаються за консультацією до лікарів-офтальмологів. На превеликий жаль, кількість дітей з пониженим зором зростає і велика частка вини в тому – нестримний розвиток прогресу, поява гаджетів, які відомий американський нарколог Ніколас Кардарес назвав “цифровий наркотик”. Часто можна спостерігати картину: дитина ще не вміє розмовляти, а батьки, щоб заспокоїти її, вмикають на телефоні чи на планшеті мультфільми або відео, і маля сидить, втупившись в екран, спостерігаючи за малюнками. Те ж саме стосується і старших дітей, які замість прогулянок на свіжому повітрі та спілкування один з одним, проводять час за компютерними іграми, які окрім негативного впливу на зір не дають ніякого розвитку дитині. Таке проведення часу може призвести до розвитку несправжньої короткозорості, яка згодом може перерости у справжню міопію, коли око пристосовується до роботи на близькій відстані. Окрім цього, порушується психіка, сон, діти стають замкнутими, часто у них виникає фізична і психологічна залежність, порушується обмін речовин, що в свою чергу призводить до розвитку цукрового діабету. Можуть розвинутись і злоякісні пухлини.

Тож хочеться звернутись до цих батьків, чи варте захоплення їх дітей подальшим лікуванням такого серйозного захворювання, як цукровий діабет чи того ж таки лікування у медичного психолога. Нашим батькам потрібно брати приклад з Франції, де дітям заборонено користуватись у школі телефонами до 15 років. Проблеми із зором можуть зявитись у дітей із самого народження. Інколи батьки можуть самі виявити патологію органа при фотографуванні своїх дітей. Часто можемо спостерігати, як при цьому зіниця у дитини відсвічує червоним кольором, і якщо він рівномірно червоний – це норма, сірий – ознака катаракти, а жовто-зелений загрожує грізною недугою – ретинобластомою – злоякісною пухлиною сітківки.

Ретинобластома – це захворювання є спадковим, у випадку, якщо у когось із батьків були проблеми із зором, необхідно бути пильними і спостерігатися у офтальмолога не рідше, аніж раз у три місяці, аби не пропустити розвиток хвороби. Своєчасно встановлений діагноз дає можливість не лише зберегти життя дитини, а й зір. Батьки повинні про це пам’ятати, і в разі виявлення патології і при своєчасно проведеній терапії можна не лише зберегти зір дитині, а й інколи навіть і життя.

Також батьки мають звертати увагу у ранньому віці на ширину очних щілин у дитини, чи однакові вони, на розміри очних яблук. Їх різниця у розмірі може бути ознакою вродженої глаукоми. На жаль, глаукома і катаракта – це теж дитячі хвороби і чим раніше буде проведено реабілітацію дітей, тим кращими будуть результати. Важливо також спостерігати за положенням очних яблук, чи немає якогось відхилення одного з них – вверх, вниз, до носика, чи до скроні, що може бути ознакою косоокості. Цю проблему можна скоригувати за допомогою окулярів або ж при необхідності – оперативним втручанням.

Не забуваймо й про раціон дитини, який також сприятливо впливає на зір і має включати вітамін А – чорницю, смородину, моркву, яблука, сливи тощо та продукти, що містять кальцій. Нині в аптеках великий вибір вітамінів, що містять екстракт чорниці, яка допомагає при захворюванні очей, поліпшує кровопостачання сітківки ока.

Надворі літо, час шкільних канікул у дітей, тож хочеться попередити батьків – будь-яка травма, незалежно від віку, небезпечна для ока і чим вона в подальшому може загрожувати – відшаруванням сітківки чи катарактою – невідомо. Ось і сьогодні до нас поступила дитина, у якої була травма ока, а батьки своєчасно не відреагували, не звернулись за допомогою до фахівця, тож наразі у дитини око заповнене кровю, має неправильне світловідчуття і наслідки цієї травми теж невідомі. У нас в обласній дитячій клінічній лікарні працює центр гострої травми, де цілодобово чергує у тому числі й лікар-офтальмолог і в разі необхідності дитині надається ургентна допомога.

Тож на завершення хочу звернутись до батьків: ми відповідальні за наших дітей, будь ласка, стежте за їхнім здоровям. Якщо у вас в сімї у когось є проблеми із зором, хоча б раз у півроку потрібно звертатись до фахівця за консультацією. Не слід боятися чи соромитись носити окуляри, якщо лікар призначив їх вашій дитині, тим паче, що зараз існує безліч варіантів і великий вибір. Правильно підібрані окуляри дають можливість призупинити короткозорість, покращити зір і при короткозорості і при астигматизмі, аби ваша дитина мала можливість нормально бачити. Бо як радісно чути на прийомі, коли дитина каже: “Мамо, я бачу!”