Отримання чергової відзнаки “Чиста лікарня безпечна для пацієнта”

Уже п’яте відділення КУ Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні отримало відзнаку “Чиста лікарня безпечна для пацієнта»

29 жовтня цю відзнаку вручили хірургічному відділенню №1 КУ Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні та за результатами перевірки представника асоціації «Служби організації інфекційного контролю» підтвердило цей статус також хірургічне відділення №2.

Першим таку відзнаку від Всеукраїнської асоціації “Служба організації інфекційного контролю” у Житомирській обласній дитячій клінічній лікарні отримало відділення для новонароджених недоношених дітей, потім наприкінці минулого року естафету перейняли ще два відділення лікувального закладу – онкогематологічне та хірургічне відділення №2, а 28 лютого уже 2019 року ця табличка у синьо-голубих тонах на вході, що засвідчує кожному пацієнтові про 100 відсотків чистоти відділення, прикрасила педіатричне відділення №3.

Наразі, для КУ Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні це п’ята відзнака, по Україні ж загалом за сім років – з того часу, що діє програма – 1164. Для персоналу лікувального закладу це додаткова відповідальність за правильне виконання функцій медичної допомоги, для пацієнта – додаткова опція безпеки перебування у лікувальному закладі.

Проект, який уже наразі став програмою «Чиста лікарня безпечна для пацієнта» реалізовується Україні із 2012 р. у співпраці з Асоціацією медичних сестер України. Усі заклади та відділення, які проходять стандартизацію в рамках проекту, заносять у спеціальний реєстр. Щоб отримати цей статус, вони проходять гігієнічний аудит, навчання персоналу, встановлення необхідних аксесуарів та контроль за виконанням рекомендацій. Медичні сестри відділень професійно володіють комплексною системою гігієни рук медичного персоналу, дезінфекції та стерилізації виробів медичного призначення – фахівцем Асоціації «СОІК» були проведені тестування їхньої роботи.

Мета даного проекту – забезпечення високого рівня гігієни у лікувальних закладах України, профілактика професійного захворювання медичного персоналу, запобігання поширенню внутрішньолікарняних інфекцій, економія коштів лікувальних закладів.

Колектив КУ Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні щоденно працює над тим, щоб перебування пацієнтів у відділеннях було безпечним. Це велика планомірна робота кожного дня усіх співробітників лікарні. Програма «Чиста лікарня безпечна для пацієнта», безумовно, важлива для всього лікувального закладу, тому що це високий статус відповідності європейським стандартам чистоти та гігієни і, за словами представника асоціації «Служби організації інфекційного контролю» Людмили Катречі, кожен працівник відділення зробив свій вагомий внесок для отримання сертифіката, це спільна заслуга керівництва лікувального закладу, завідуючих відділеннями та усього медичного персоналу.

В свою чергу Петро Русак, завідуючий хірургічним відділенням №1, д.мед.н., професор кафедри дитячої хірургії НМАПО ім. П.Л.Шупика зазначив, що до сьогоднішньої події увесь колектив відділення готувався близько двох років. Рік тому у відділенні було проведено ремонт без залучення бюджетних коштів, також за кошти спонсорів закуплено усі матеріали для налагодження системи гігієни та прибирання, за що колектив відділення висловлює усім благодійникам велику подяку, а також адміністрації лікувального закладу за розуміння та підтримку.