День партизанської слави

Напередодні 22 вересня – дати, яка відзначається в Україні як День партизанської слави, в Лікарні відбулося ряд заходів. День партизанської слави – це не тільки свято, це своєрідна данина пам’яті нашій історії, тим людям, які пройшли кривавими шляхами війни, борючись з німецькими окупантами.

На жаль, час невблаганний, і сьогодні ряди поважних, гартованих війною людей рідшають, історики кожен по-своєму тлумачать події тих буремних літ, що на жаль “охолоджує” інтерес молодого покоління до історичного минулого свого народу.

На щастя, існує велика кількість літератури про історичні події Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр., де є можливість дізнатися про подвиг українського народу, але ці книги несправедливо забуті, витіснені сучасними детективами, бульварними романами, “страшилками”.

Організовуючи виставку художньої та документальної літератури про партизанській рух в роки ВВВ в бібліотеці лікарні переслідувалася ціль – популяризувати ці книги серед працівників та пацієнтів лікарні. Вихователі організували екскурсії в бібліотеку для дітей, які знаходяться на лікуванні у відділеннях. Бібліотекар анонсувала кожну книжку, представлену на виставці. Діти мали змогу переглянути книги, подивитися фотографії. В ході розмови, вияснилося, що в отоларингологічному відділенні лікується Гречко Альбіна – жителька с. Копище Олевського району – села, яке є одним із символів партизанського руху на Житомирщині. Переглядаючи книгу О.Є. Опанасюка “Копище”, дівчинка знайшла фотографію, на якій зображено групу дітей, яким вдалося врятуватись від страти під час карательних дій фашистів у селі Копище. Серед врятованих дітей – її дідусь Павло Лозко. Альбіна поділилась спогадами свого дідуся, які передаються в її сім’ї від покоління до покоління. А житель села Будки Комсомольської (того ж району) Нечипорук Руслан, який саме перебував на лікуванні в педіатричному відділенні №2, повідав, що його дід Грисюк Г.Г. служив розвідником в партизанському з’єднанні Ковпака. Руслан поділився з присутніми спогадами про свого дідуся.

Діти затамувавши подих слухали розповідь своїх ровесників, адже це жива історія, яка звучала з уст нащадків героїв війни.

У відділеннях вихователі провели години спілкування «Стежками партизанської мужності Житомирщини» про партизанський рух в нашому краї в роки Великої Вітчизняної війни.

Під час бесід діти ознайомились з історичними матеріалами про бойові шляхи партизанських загонів та з’єднань, про легендарних партизанських вожаків – С. Ковпака, О. Сабурова, О. Федорова, С. Малікова та інших. Прозвучали літературні твори українських поетів про героїзм партизанів, найбільше вразили дітей – уривок із твору О.Довженка «Мати» та вірш В. Грабовського «Балада про дівочу косу».

Закінчиться курс лікування, діти поїдуть додому, але відомості, про які вони дізналися в лікарні під час відзначення Дня партизанської слави, надовго закарбуються в їх пам’яті.