Проведення науково-практичної конференції на базі лікарні

17 січня 2020 року на базі КНП “Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня” за сприяння Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, Управління охорони здоров’я Житомирської ОДА  відбулась науково-практична конференція на тему “Історія, сучасний стан та перспективи розвитку надання високоспеціалізованої медичної допомоги дітям області”.

У роботі конференції, на яку були запрошені лікарі-хірурги дитячі, лікарі-анестезіологи дитячі, педіатри, сімейні лікарі області, взяли участь провідні науковці в галузі дитячої хірургії з Києва, Львова, Вінниці і інших міст України.

Відкрив захід начальник управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Микола Суслик, привітавши від імені усього медичного загалу області учасників зібрання на Житомирщині та побажавши усім плідної роботи. До слів вітань приєднався голова обласної ради Володимир Ширма, відзначивши, що цьогорічна науково-практична конференція співпала у часі з 35-річчям Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні, – єдиного дитячого багатопрофільного спеціалізованого закладу охорони здоров’я в Житомирській області, який надає повний перелік лікувально-діагностичних послуг дітям за 27 профілями.

Про історію розвитку обласного дитячого лікувального закладу, у якому сконцентрований потужний кадровий та науковий потенціал, адже на сьогодні серед його спеціалістів працюють один доктор наук, професор, 8 кандидатів медичних наук, 5 “Заслужених лікарів України” та 1 “Заслужений працівник охорони здоров’я”. Про завдання на сучасному етапі реформування ОЗ та досить плідну співпрацю з НМАПО ім. П.Л. Шупика розповів директор КНП “Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня” Юрій  Довгополий.

Безперервному професійному розвитку лікарів присвятив свій виступ О.К. Толстанов, д.мед.н, проректор з науково-педагогічної роботи НМАПО ім. П.Л. Шупика, професор кафедри управління охороною здоров’я.


Досвідом співпраці колективу ЖОДКЛ з кафедрою дитячої хірургії НМАПО ім. П.Л. Шупика поділився П.С. Русак, зав. хірургічним відділенням №1, д.мед.н., професор кафедри дитячої хірургії НМАПО ім. П.Л. Шупика.

Про тактику у виборі підходу при хірургічному лікуванні дітей із хворобою Гіршпрунга розповів В.П. Притула. д.мед.н., професор кафедри дитячої хірургії Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця.


Своїми практичними надбаннями під час роботи науково-практичної конференції мали змогу поділитися з колегами фахівці з інших міст України. Окрім того, у залі було розгорнуто проілюстровану виставку зі стендовими доповідями на теми:

  • “До питання санації черевної порожнини при перитонітах апендикулярного походження” – автори П.С. Русак, О.К. Толстанов, В.В. Стахов, Ю.Л. Волошин, О.В. Зінкевич;
  • “Мініінвазивні оперативні втручання в дитячій урології” – Д.В. Шевчук;
  • “Інновації в лікуванні вроджених незрощень верхньої губи та піднебіння у дітей” – І.М. Вишпінський;
  • “Консервативне лікування деформації грудної клітки у дітей” – В.Р. Заремба.

По завершенні конференції усі учасники відмітили її змістовність та досить велику різноплановість.