ВООЗ оновила свої рекомендації щодо здорового способу життя дітей віком до 5 років

Всесвітня організація охорони здоров’я оновила свої рекомендації щодо здорового способу життя дітей віком до 5-ти років. Їхнє дотримання допоможе зберегти здоров’я і нормальний розвиток дитини, вважають експерти ВООЗ.

Отже, серед головних рекомендацій можна виділити наступні:

Діти віком до 2-х років взагалі не повинні контактувати з електронними гаджетами, від 2-х до 5-ти років можуть проводити перед будь-яким екраном не більше 60-ти хвилин на добу.

Слід підтримувати фізичну активність малюка. Прекрасний спосіб залучати маленьких дітей до фізичної активності – інтерактивні ігри на підлозі.

Діти старше 2-х років повинні проводити не менше 3-х годин на добу у русі. Рухова активність позитивно впливає і на фізичний розвиток, і на розумові здібності дитини, на концентрацію її уваги, на здатність формувати соціальні контакти.

Корисними для розвитку дитини є настільні ігри, головоломки, ліплення, малювання.

Здоровий сон вкрай важливий для дитини. Немовлята мають спати 14-17 годин сну на добу, діти від 4 до 11 місяців – 12-16 годин, від 1 до 2 років – 11-14 годин, від 3 до 5 років – 10-13 годин. Недостатня кількість годин добового сну є причиною появи зайвої ваги, порушень емоційного розвитку, функції росту.

Рецепт здорового розвитку дитини від ВООЗ – це повноцінний сон, фізична активність і мінімум часу у положенні сидячи. Також дуже важливим є особистий приклад батьків для дітей. Діти схильні копіювати поведінку дорослих. Тому батькам рекомендовано менше часу проводити перед телевізором чи телефоном, більше – на свіжому повітрі, займатися спортом і правильно харчуватися.