Національний перелік: МОЗ підготував практичні рекомендації для стаціонарних закладів охорони здоров’я

Міністерство охорони здоров’я разом з Експертним комітетом та МФ “Відродження” підготували методичку з практичними рекомендаціями та відповідями на основоположні питання про Національний перелік основних лікарських засобів для закладів охорони здоров’я. Зокрема, у методичці можна знайти відповіді на такі питання:

  • Як формувався новий Національний перелік?
  • Який його алгоритм подальшого наповнення?
  • Як правильно обрахувати потреби у лікарських засобах для кожного закладу охорони здоров’я?
  • Як закупити усі необхідні ліки за Нацпереліком?
  • Що дає новий Нацперелік пацієнту, лікарю та державі?

Також у методичці можна знайти усю нормативну-правову базу, яка регламентує впровадження та реалізацію Нацпереліку.

“Національний перелік основних лікарських засобів – це ще одна, важлива частина медичної реформи, ключове із завдань якої – гарантувати безоплатне базове лікування громадянам країни. Ми прагнемо, щоби українці на 100% були забезпечені життєво-необхідними, якісними та безпечними ліками за конкретним списком. Це не проста політика. Бо вона кардинально нова для України. Зміни ж завжди важко сприймаються, бо вони змушують докладати зусилля, вчитися і багато працювати. МОЗ готове чути, допомагати та відповідати на усі питання як від медичних працівників, так і від пацієнтів. Лише працюючи спільно ми зможемо покласти край “безКОШТОВНІЙ” медицині та забезпечити українців гарантованим пакетом послуг, зокрема – в частині лікарських засобів”, – зазначив заступник міністра Роман Ілик.

Методичка буде корисною передусім вузькопрофільним фахівцям з питань закупівель та формування потреби (головним лікарям, заступникам з економічних питань, завідувачам лікарняними аптеками, фармацевтам, провізорам, старшим медсестрам тощо), а також лікарям та пацієнтам. Вже наступного тижня МОЗ України відправить друковану методичку у регіони, а вже зараз її можна завантажити на на нашому сайті за посиланням нижче.

Цього тижня МОЗ України починає регулярні селекторні наради з регіонами: експерти з формування та впровадження Національного переліку відповідатимуть на всі питання, що виникають в процесі запровадження нової політики. Перша консультація відбудеться в п’ятницю, 2 березня.

Якщо у вас є запитання щодо впровадження Національного переліку, надсилайте їх на електронну адресу natsperelik@gmail.com.

Переглянути [.pdf]