Навіть у мирний час в літню пору збільшується кількість випадків гострих кишкових інфекцій. Із початком повномасштабної війни ризики виникнення таких хвороб значно зросли. Цьому сприяють обмежений доступ до чистої питної води та засобів гігієни, перебування в місцях скупчення людей, висока температура довкілля, зниження терміну придатності продуктів тощо. Відтак збудники кишкових інфекцій (ентеро- і ротавіруси, сальмонела, кишкова паличка тощо) значно швидше і простіше передаються від людини до людини. Кишкові інфекції мають дуже високу здатність до передачі, а імунітет, що виробляє організм після одужання, є вкрай нетривким.

Як передаються гострі кишкові інфекції?

Є три способи передачі збудників таких інфекцій:

  • контактно-побутовий (через брудні руки, іграшки, посуд, білизну тощо);
  • водний (через інфіковану воду);
  • харчовий (через продукти і страви з них, погано помиті та приготовані без термічної обробки овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами).

Якими є симптоми кишкових інфекцій?

Середній інкубаційний період кишкових інфекцій (проміжок часу від зараження до появи симптомів) становить від кількох годин до кількох діб, а в окремих випадках – тижнів. Найчастіше ознаками гострих кишкових інфекцій є:

  • підвищення температури,
  • діарея, яка не минає кілька днів,
  • блювання, що не приносить полегшення,
  • болі в животі,
  • загальна слабкість,
  • головний біль,
  • симптоми ГРВІ.

Проте іноді можна бути носієм інфекції без жодних клінічних проявів. Людина, що має кишкову інфекцію, може передавати хворобу від моменту інфікування і до повного виліковування.

Що робити, якщо ви підозрюєте у себе кишкову інфекцію?

За появи симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

Як запобігти інфікуванню?

Кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук». Тож перше правило в питанні їхньої профілактики – ретельно мити руки. Крім того:

  • Використовуйте мило, коли миєте руки після відвідування вулиці, вбиральні, перед приготуванням та вживанням їжі.
  • Кип’ятіть воду, яку вживаєте, якою вмиваєтеся чи миєте руки, посуд, — якщо маєте сумніви щодо її якості.
  • Добре тушкуйте, проварюйте або прожарюйте продукти (особливо, тваринного походження: яйця, м’ясо).
  • Ретельно мийте овочі та фрукти, а також обдавайте їх окропом, якщо плануєте вживати їх сирими.
  • Не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  • Дотримуйтеся термінів придатності і правил зберігання продуктів. Приготовані страви вживайте відразу, а у випадку їх споживання після певного часу – піддавайте вторинній термічній обробці. Зберігайте готову їжу без холоду не більше двох годин.
  • Мийте поверхні та тримайте в чистоті кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, сирі продукти зберігайте окремо від приготованих і використовуйте для них окремі ножі й дошки.
  • Уникайте купівлі продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі.
  • Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання в холоді).
  • Утримуйтеся від купання в непроточних водоймах, а також на необладнаних пляжах, не ковтайте воду з таких водойм.
  • Регулярно мийте та дезінфікуйте дитячі іграшки.
  • Використовуйте індивідуальний посуд.
  • Уникайте контактів із людьми, які мають ознаки інфекційних захворювань.

Дотримання цих правил допоможе вам уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями. Бережіть себе і будьте здорові!