15 лютого – Міжнародний день дітей, хворих на рак

15 лютого – Міжнародний день дітей, хворих на рак, встановлений 2001 року у Люксембурзі на черговій зустрічі Міжнародної конфедерації батьків дітей, хворих на онкологічні захворювання. Слоган 2021 року – “Кращої виживаємості можна досягти”.

Цей день потрібен, щоб не забувати про дітей, які разом зі своїми рідними і медичними працівниками щодня борються з жахливою, підступною хворобою і кожен наступний день для них – це день онкохворої дитини.

На даний момент навіть у деяких розвинених країнах світу смертність дітей від раку вийшла на друге місце, поступившись лише смертності від нещасних випадків. При своєчасній діагностиці і правильному лікуванні, за твердженням медиків, можна було б досягти до 90% випадків видужування у хворих на рак дітей. Але навіть досвідченому педіатру часто буває важко виявити онкологічне захворювання у дитини, саме тому батькам необхідно бути дуже уважними до стану здоров’я та самопочуття своїх дітей, бо чим раніше буде встановлено діагноз, тим сприятливішим буде прогноз щодо лікування.

Онкогематологічне відділення Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні – одне з небагатьох структурних підрозділів, яке працює з моменту відкриття цього дитячого лікувального закладу, у ньому наразі розгорнуті онкологічні і гематологічні ліжка, де лікуються діти з усієї області.

За словами Валентини Михайлівни Вишпінської, завідувачки відділення, лікаря-гематолога вищої категорії, в області на обліку наразі перебуває 150 дітей з онкозахворюваннями. Як і в попередні роки, перше місце по захворюваності займають лейкози, понад 84 дітей. На превеликий жаль, за минулий 2020 рік серед дитячого населення області було виявлено 14 випадків гострих лейкозів, 5 з яких – мієлоїдні. За словами фахівця, такий вид онкологічного захворювання серед дитячого населення зустрічається досить рідко, як правило, 1-2 випадки на рік, але минулий 2020 рік, очевидно, був винятком і став дійсно випробуванням для усього відділення. Двом дітям з цієї п’ятірки вже виконано пересадку кісткового мозку в НДСЛ “Охматдит”, а тим часом фахівці відділення разом з батьками роблять усе можливе для порятунку й інших пацієнтів.

Якщо охарактеризувати склад хворих за основними нозологіями, то найбільшу частку становлять діти із злоякісними захворюваннями крові, солідними пухлинами, тромбоцитопенією, коагулопатією та дефіцитними анеміями. Аналіз структури госпіталізованих хворих свідчить про високу питому вагу хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання. Довготривалими термінами лікування, як і в попередні роки, залишаються терміни лікування хворих на гемобластози (лейкози, неходжкінські лімфоми, мієлодиспластичний синдром) та більшості солідних пухлин (нефробластома, нейробластома, пухлини головного мозку та інші.

Онкогематологічне відділення сьогодні живе своїм життям. Раніше частими гостями тут були й інші друзі, волонтери, проте карантин вніс свої корективи, обмеживши доступ у відділення. Але не забуваймо про цих дітей і ми, бо їм так потрібна наша підтримка, допомога.

Наприкінці листопада минулого року відбулось відкриття оновленого відділення після завершення ремонту, виконаного за рахунок коштів обласного бюджету, виділених з ініціативи депутатської групи “Жінки за Житомирщину” та багаторічних друзів відділення БО “Фонд допомоги онкохворим дітям “Разом до життя”.

Онкогематологічне відділення ОДКЛ медикаментами забезпечене у повній мірі, персонал, який трудиться тут, з великою відповідальністю ставиться до своєї роботи, але, як і раніше, не вистачає у відділенні лікарів, медичних сестер, бо працювати тут досить важко і в першу чергу – морально.

Об’єднавши зусилля держави, медичних працівників, батьків онкохворих дітей, благодійників та всього суспільства, ми можемо зробити так, щоб діти не програвали битву з раком, виходили з цього двобою переможцями, як це зробили колишні пацієнти відділення, фотографії яких розміщенні тут при вході на стенді під назвою “Разом до життя”. Доречі, не один з них обрав своєю професією професію лікаря, і це теж символічно, як і те, що символ цього дня – золота стрічка, яка означає, наскільки безцінні діти.

Причини захворювання на рак у дітей переважно невідомі, тож запобігти їм теж неможливо, тому на першому плані має бути турбота про здоров’я. Дитині необхідне здорове збалансоване харчування, повноцінний сон, зведене до мінімуму спілкування з комп’ютером та мобільним телефоном, регулярні прогулянки на свіжому повітрі та профілактичні огляди у лікаря з обов’язковим загальним аналізом крові.

Батьки повинні знати, що спосіб їхнього життя, шкідливі звички та життєві помилки можуть позначатися на здоров’ї їхніх дітей!

Всі ми повинні об’єднатися для боротьби з цією страшною хворобою, а ще – побажати удачі і мужності маленьким пацієнтам, тому що у них є всі шанси одужати і прожити довге та щасливе життя.