27 вересня – Всесвітній день серця. Бережіть серце вашої дитини.

Говорячи про профілактику серцево-судинних захворювань, не можна залишати поза увагою нездоровий спосіб життя, який є фактором ризику розвитку цих хвороб і який найчастіше формується у дитячому і підлітковому віці. Саме тому профілактику цих захворювань потрібно починати з самого дитинства.

Якщо не вживати вчасно заходів для збереження здоров’я дітей, вони будуть мати підвищений ризик серцево-судинних захворювань і у старшому віці. Для запобігання захворювань серця і судин, перш за все, батькам слід відмовитися від шкідливих звичок. Як правило, дорослі часто усвідомлюють це, але змінити свій спосіб життя та спосіб життя членів своєї родини, традиції харчування вдається далеко не всім, але, що найгірше, не всі бажають щось змінювати.

Окрім здорового способу життя, в сучасному суспільстві необхідно розвивати культуру здоров’я, яка включає і регулярне медичне спостереження для раннього виявлення захворювань та факторів ризику їх розвитку, і навички боротьби зі стресом, і прийоми збереження здоров’я в умовах агресивного навколишнього середовища, погіршення екологічної ситуації. Звичайно, стовідсоткової гарантії, що у дитини не виникне вади серця, не може дати ніхто, але батьки мають зробити все, аби звести цей ризик до мінімуму.

Діти з усієї області у віці від одного місяця до 18 років з тими чи іншими захворюваннями серцево-судинної системи лікуються у педіатричному відділенні №2 КНП “Житомирська  обласна дитяча клінічна лікарня”, яким завідує лікар-педіатр Олена Анатоліївна Іванчук.

Загалом, за її коментарем, на сьогодні у відділенні розгорнуто 30 ліжок за чотирма профілями: гастроентерологічним, нефрологічним, кардіоревматологічим і ендокринологічним. Діти з кардіоревматологічними захворюваннями, тобто з різноманітними кардіоміопатіями, кардитами, неревматичними ураженнями серця, аритміями, вродженими вадами серця та ювенільними ревматоїдними артритами, скеровуються на лікування у це відділення.

Слід зауважити, що події останнього часу внесли свої корективи і у звичну роботу відділення. В зв’язку з нинішнім карантином кількість дітей дещо зменшилась, – говорить завідуюча. – Наразі існують і суворіші покази до скерувань дітей на госпіталізацію, тобто має бути обов’язковим обстеження і на COVID-19, захворювання, яке теж може мати значний вплив на серцево-судинну систему дитини.

Ольга Василівна Захарчук, лікар-педіатр педіатричного відділення №2 ОДКЛ, координатор УОЗ ОДА за напрямом “Дитяча кардіоревматологія”

– На жаль, за останні роки почастішали випадки народження дітей з вродженими вадами розвитку життєво важливих органів і систем. Можна звинувачувати у цьому екологію, нездоровий спосіб життя батьків, але факт залишається фактом: хвороби серцево-судинної системи в структурі дитячої захворюваності посідають одне з перших місць. У нинішнього покоління дітей на перший план виступають неревматичні захворювання серця вірусно-бактеріальної природи. Існує тенденція до збільшення частоти вроджених вад серця, порушень ритму і провідності, а також підвищеного і зниженого артеріального тиску.

– У 90-х роках, коли я починала працювати, – зазначає фахівець, – у дітей переважали ревматичні вади серця. Для нинішнього ж покоління характерні вроджені вади серця. На жаль, за статистикою, щороку в Україні народжується біля 3,5-4 тисяч таких дітей, із них біля 30 відсотків – з критичними вадами, тобто такими, які потребують термінового хірургічного втручання. Появі вроджених вад серця можуть сприяти спадковість, вплив навколишнього середовища, шкідливі звички батьків, різноманітні інфекції. Серце дитини, як відомо, формується у першому триместрі вагітності, тож не лише майбутня мама повинна дбати про власне здоров’я, а й обоє батьків мають пам’ятати: аби народити здорову дитину, вони просто зобов’язані стежити за власним здоров’ям. З народженням малюка, з перших його днів батьки повинні спостерігати за його здоров’ям, бо навіть той же тонзиліт, ангіна і навіть карієс, що не лікується, можуть стати причиною ревматичних захворювань. Взагалі будь-які інфекції, будь-то важкий грип, скарлатина, мононуклеоз, COVID-19 можуть вражати серцево-судинну систему дитини. Тож після будь-якої з перенесених інфекцій в обов’язковому порядку дитині потрібно виконати електрокардіограму, хоча й існує таке поняття, що діти переносять захворювання у легшій формі, аніж дорослі.

Трапляються випадки, коли до нас у відділення на лікування потрапляють діти перших місяців життя зі складними аритміями і багато хто з батьків впадає у відчай. Опускати руки не варто: при своєчасній діагностиці і правильно проведеному лікуванні, позбавити дитину від важкої недуги цілком можливо. За допомогою сучасного обладнання – холтерівського моніторування ЕКГ, яке є у нашому лікувальному закладі, ми обстежуємо таких дітей і за потреби направляємо для подальшого обстеження і лікування у ДУ “Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії” МОЗ України, в якому здійснюється кардіологічна та кардіохірургічна допомога дітям та дорослим з найскладнішими вродженими вадами серця, хоча батьки за власним бажанням можуть обрати й інший лікувальний заклад.

Вроджена вада серця у дитини сьогодні вже не є чимось катастрофічним. Медицина стрімко рухається вперед, нові й ефективні методи лікування дозволяють позбутися захворювання повністю. Головне – чуйність і увага батьків до здоров’я і самопочуття дитини.

Тож для того, щоб у вашої дитини було здорове серце, необхідно ретельно стежити за її розпорядком: харчуванням, загальним станом здоров’я і правильно розподіляти навантаження, психологічні у тому числі. Підвищені навантаження серцю не потрібні, але дитина має тренувати своє серце, тобто вести активний спосіб життя, проводити достатньо часу на природі, займатися спортом. У харчуванні потрібно приділяти увагу повноцінним білкам – м’ясу, сиру, рибі, адже серце, такий же м’яз, як і інші, який треба плекати. Доповнюйте раціон вашої дитини фруктами і овочами, сухофруктами, які багаті калієм і магнієм.

Батькам варто бути уважними, не запускати вогнища хронічної інфекції у дитини. Тому регулярно водіть дитину на планові огляди не тільки до кардіолога і невролога, але й на прийом до інших вузьких фахівців, до яких вас скеровує дільничний педіатр.

Будьте здоровими!