Тиждень грудного вигодовування

Саме зараз, з 1 по 7 серпня, триває Всесвітня щорічна літня акція “Тиждень підтримки грудного вигодовування”. Початок серпня обрано не випадково, адже саме цього місяця було прийнято Декларацію про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування, яку підписали 32 країни і 10 агентств ЮНІСЕФ. Цьогорічна тема – “Підтримаємо грудне вигодовування заради здоровішої планети!”.

ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя маленької людини, бо це дуже корисно як для здоров’я дитини, так і самої матері. Грудне молоко матері є унікальним натуральним продуктом харчування для новонароджених, з ним маля отримує більш як 300 поживних речовин: це незамінні амінокислоти, імуноглобуліни, фактори росту, а також вітаміни, антитіла для захисту від хвороб. Суміш такого не має.

Та інколи радість народження дитини затьмарює потреба подальшого її виходжування – коли дитина недоношена або ж має ті чи інші проблеми зі здоров’ям. Цим займаються фахівці обласної дитячої клінічної лікарні і досить значна роль у цьому процесі відводиться питанню грудного вигодовування дитини. За цей напрямок роботи в ЖОДКЛ відповідає Наталія Костянтинівна Бовсунівська, лікар-педіатр-неонатолог педіатричного відділення №3 обласної дитячої клінічної лікарні:

– У нашому відділенні на лікуванні перебувають мами з усіх районів Житомирської області. Дуже важливо донести до свідомості кожної жінки питання важливості та переваг грудного вигодовування саме в процесі становлення здоров’я дитини, пояснити кожній мамі, що грудне вигодовування – це база для розвитку здорової дитини, зокрема, її імунної системи. Важливе значення має і безпосередній контакт малюка з мамою. Тож проводимо з мамами індивідуальні бесіди, розповідаємо про важливість грудного вигодовування, його значимість для здоров’я дитини, бо бували випадки, що деяких мам потрібно було переконувати, що кращого харчування для дитини у перші місяці після народження бути не може і, на щастя, нам це вдавалось. Проводимо практичні заняття щодо правильності прикладання до грудей, застосовуємо й такий метод роботи, як відеолекторії.

Грудне вигодовування повністю задовольняє потреби дитини в їжі та рідині до 6 місяців, тож мамине молоко ідеально підходить для забезпечення малюка поживними речовинами, калоріями та водою. До того ж перше молоко – це потужний захист від хвороб. Якщо мама прикладає дитину до грудей в першу годину її життя, з першим молоком (“молозивом”) вона забезпечує її концентрованими антитілами для захисту від хвороб. Жінкам варто пам’ятати, що материнське молоко – джерело поживних речовин, важливих для росту й розвитку дітей і у старшому віці, коли дитині в раціон вводиться підгодовування.

При виписуванні з лікувального закладу завжди наголошуємо, що і після повернення мами з дитиною додому всім домашнім потрібно підтримувати і допомагати жінці, щоб вона продовжувала грудне вигодовування, аби дитина росла здоровою і щасливою.

Користь грудного вигодовування для здоров’я дитини неоціненна – аналогів корисних речовин у молоці мами не має жодна суміш, до того ж це ще й економія коштів для сім’ї від того, що мама годує дитину своїм молоком. А в глобальному плані грудне годування ще й береже екологію і забезпечує економічний розвиток. Адже це – здорове, рентабельне харчування, що не забруднює довкілля та не вимагає великих ресурсів, зазначають експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я, та сприяє зміцненню здоров’я як матері, так і дитини.