28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом

Гепатит – це захворювання печінки, як правило, запального характеру. У більшості випадків причиною цьому є віруси. Найбільш серйозні наслідки для здоров’я мають вірусні гепатити В, С.

За словами Ольги Анатоліївни Марченко, координатора УОЗ ОДА за напрямом «Дитячі інфекційні хвороби», завідувачки дитячого інфекційно-боксованого відділення Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні, станом на 01.07.2020р. в області нараховується 43 дитини з хронічним гепатитом, з яких 3 з вірусним гепатитом С та 40 дітей з хронічним вірусним гепатитом В.

Загалом у світі, за даними ВООЗ, близько 325 мільйонів людей живуть з хронічною інфекцією, викликаною вірусами гепатитів B та C.

Вірусний гепатит В – захворювання, що має гемоконтактний шлях передачі (передається через кров), від матері до плоду, під час медичних і немедичних маніпуляцій (пірсинг, тату, які останнім часом так популярні у тому числі і серед молоді, манікюр) та під час незахищених статевих контактів.

Які ж симптоми гепатиту В? Це стомлюваність, втрата апетиту, жовтяниця, нудота, відчуття дискомфорту в правому підребер’ї, зміна кольору сечі (темніє) і калу (світлішає), болі в суглобах.

Захворювання може перебігати у формі гострої та хронічної хвороби. Хронологизация інфекції підвищує ризики щодо розвитку раку печінки.

Найефективніший метод профілактики, наголошує фахівець, – це вакцинація. В Україні з цією метою зареєстрована вакцина “Енджерікс”. Для свого захисту діти і дорослі повинні отримати 3 дози вакцини.

Вірусний гепатит С (ВГС) – це захворювання печінки, що має гострий і хронічний перебіг. Це захворювання передається під час:

  • небезпечних медичних та інших маніпуляцій, пов’язаних з контактом з кров’ю (татуювання, пірсинг тощо);
  • використання не стерилізованих побутових та професійних приладів після інфікованої людини (зубні щітки, манікюрні ножиці, бритви тощо, що містять сліди крові);
  • використання нестерильного ін’єкційного інструментарію для вживання наркотиків;
  • переливання крові та її компонентів.

Варто знати, що ВГС не передається через грудне молоко, харчові продукти або воду, при побутових контактах, наприклад, обіймах, поцілунках і споживанні продуктів і напоїв спільно з інфікованою особою.

Захворювання небезпечне тим, що у 80% випадків після інфікування немає жодних симптомів.

У деяких пацієнтів можуть бути: втрата апетиту, нудота, блювання, болі в животі, потемніння сечі, світлий кал, жовтяниця (пожовтіння шкіри та слизових оболонок). І все ж, сучасні методи лікування дозволяють вилікувати 95 % хворих. У значної кількості осіб із хронічною інфекцією розвивається цироз або рак печінки. Майже 399 000 осіб помирає щороку від ВГС.

У той же час вакцинації проти вірусного гепатиту С не існує.

Тож з метою профілактики слід намагатися уникнути зараження, знаючи відомі шляхи передачі цієї хвороби. На щастя, – зазначає фахівець, – при своєчасній діагностиці та лікуванні гепатиту, з цією хворобою можна успішно боротися і про це потрібно говорити.