З 35-річчям, обласна дитяча клінічна!

Саме напередодні нового 1985 року, 29 грудня 35 років тому, державна комісія підписала акт про завершення будівництва і прийняття в експлуатацію цього обласного дитячого лікувального закладу з оцінкою “добре”, що означало – основні роботи завершено. У ті роки обласна газета “Житомирщина” у матеріалі “Лікарня справляє новосілля” писала: “Іще нещодавно на південній околиці Житомира в районі Станишівки порались будівельники. І ось новосілля. Перші дні своєї біографії в ошатному шестиповерховому корпусі відлічує нова обласна багатопрофільна дитяча лікарня. Архітектори недарма визначили прописку лікарні саме на південній околиці Житомира – на правому березі Тетерева. Тут, згідно з генеральним планом розвитку міста створюється ціле лікарняне містечко. Чисте повітря, лісовий масив та річка – важливий фактор успішного лікування хворих”.

З роками збільшувалась потужність лікувального закладу, формувався колектив, зростала і фахова майстерність спеціалістів, і нині Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня по праву належить до найкращих регіональних лікарень. За ці роки заклад, повна назва якого на сьогодні звучить як комунальне некомерційне підприємство “Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня” Житомирської обласної ради став сучасним лікувально-діагностичним центром з надання якісної високоспеціалізованої медичної допомоги дітям області. Щороку тут отримують медичні послуги 242 тисячі дітей, у стаціонарі лікується понад 15 тис. пацієнтів, кожна друга дитина із яких є сільським жителем, а кожна четверта – дитина першого року життя. До складу лікарні входить і обласна дитяча консультативна поліклініка, розрахована на 240 відвідувань за зміну.

У лікарні функціонує більше 10 лікувально-допоміжних відділень та служб: ендоскопічна, ультразвукова, рентгенологічна, функціональна, фізіотерапевтична та інші, які в повному обсязі забезпечують сучасний перелік лікувально-діагностичних процедур дітям, починаючи з народження і до 17 років включно. Тут успішно діагностують складні вроджені вади розвитку, онкопатологію, травматичні ушкодження будь-якої ділянки тіла та визначають об’єм втрачених функцій. На базі лікарні функціонує єдиний в області спеціалізований центр по наданню допомоги дітям з гострою травмою, який було відкрито у 2005 році. Протягом останніх років Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня входить у першу п’ятірку обласних дитячих лікарень з високою ефективністю і якістю діяльності. У 2005 році лікарня увійшла до числа переможців відкритого конкурсу міжнародного благодійного фонду “Україна-3000” за програмою “Від лікарні до лікарні”, у 2007 році стала переможцем Всеукраїнського конкурсу грантів серед установ та закладів реабілітації дітей, хворих на ДЦП, у 2008 отримала статус “Лікарня, доброзичлива до дитини”, у 2010 році заклад отримав сертифікат фіналіста конкурсу “Заклад, у якому дотримуються стандартів гендерної рівності в колективі”. З 2016 року впроваджена система управління якістю у відповідності до стандарту ISO 9001. 5 відділень лікарні отримали статус “Чиста лікарня безпечна для пацієнта”. У рамках проекту розбудови шкіл у медичних закладах для дітей “Право на освіту” у 2019 році тут було відкрито школу із сучасним обладнанням для навчання дітей, що перебувають на лікуванні, і це далеко не повний перелік здобутків цього обласного дитячого лікувального закладу.

Колектив лікарні – головне багатство цього дитячого лікувального закладу.

Нині дружний, згуртований колектив обласного дитячого лікувального закладу нараховує 865 співробітників, з них – 152 лікарів (у т.ч. 16 інтернів), 389 медичних сестер та 206 молодших медичних сестер. Серед лікарів закладу – більше половини мають вищу кваліфікаційну категорію, один доктор медичних наук, професор, вісім кандидатів медичних наук, 5 лікарів мають звання “заслужений лікар України”, 11 лауреатів обласної премії ім. О.Ф. Гербачевського, один має звання “Заслужений працівник охорони здоров’я”. Щороку тут впроваджуються в практичну діяльність нові методики, раціоналізаторські пропозиції, запатентовуються нові винаходи. Фахівців, які прийшли колись після інтернатури в обласну дитячу, запрошують тепер поділитись науковим і практичним досвідом. Приїздять сюди набратись досвіду спеціалісти й з інших лікувально-профілактичних закладів. Іти в ногу з часом, вирішуючи усі проблеми, які ставить перед цим дитячим лікувальним закладом життя – таким девізом послуговуються тут ось уже 35 років.

Лікарня, як відомо, не просто стіни, обладнання і новітні технології. Успіх її роботи багато в чому залежить і від людей, які беруть участь у всіх стадіях лікувального процесу, та від її керівників, які управляють цим процесом. Понад три десятки років, з моменту здачі лікарні будівельниками заклад очолював заслужений лікар України, нагороджений орденом “За заслуги” ІІІ-го ступеня, лауреат премії ім. О.Ф. Гербачевського В.Ф. Марченко.

Нині ж славні традиції цього відомого не лише в Україні дитячого лікувального закладу, основними базовими цінностями якого є турбота про пацієнтів та професіоналізм кадрів примножує, вносячи своє власне бачення у подальший розвиток лікарні її новий керівник, заслужений лікар України Юрій Довгополий.

Діяльність колективу лікарні була, є і залишається орієнтованою на задоволеність поточних і майбутніх потреб пацієнтів у якісній медичній допомозі та якісному медичному обслуговуванні.