“Свято має бути радісним” або “Бережімо очі наших дітей”

Ще задовго до новорічних свят чуємо на вулиці вибухи петард, хлопавок, а в новорічну ніч, лише годинник проб’є дванадцяту, більшість з нас намагається чимшвидше вийти з-за столу, щоб запустити у небо салют, і багатьом здається, що це так весело і особливо нашим дітям, які стоять поряд і спостерігають за цим. Чим насправді можуть закінчитися подібні забави і не лише, добре знають фахівці спеціалізованого центру по наданню допомоги дітям з гострою травмою обласної дитячої клінічної лікарні, що за роки своєї праці зібрали цілу колекцію “трофеїв”, з якими доставляють сюди пацієнтів.

– У переважній більшості травми у дітей, які поступають до нас у віці від 0 до 18 років, мають сполучний характер, – говорить керівник спеціалізованого центру з надання допомоги дітям з гострою травмою, лікар-офтальмолог вищої категорії, к.мед.н. Олена Іванівна Ностопирьова, – тож і потребують вони одночасного втручання фахівців різних спеціальностей, як це і запроваджено у нас. Середня кількість пацієнтів, що звертаються до нашого центру, єдиного подібного поки що в Україні, за рік становить від 12 до 13 тис. дітей. В основному кількість таких звернень з приводу травм стосується опорно-рухового апарату, нейрохірургічних і очних травм, на яких зупинюсь детальніше.

Серед захворювань очей у дітей пошкодження органів зору та опіки займають до 10 відсотків від загальної кількості патологій. У структурі очної травми у дітей більше 80 відсотків становлять мікротравми та тупі травми ока, більшість з яких – контузії та забої ока та за локалізацією травми придатків ока -11,4 відсотків. На опіки припадає 2,0 відсотки, як і на проникні поранення – не більше 2 відсотків. Безумовно, найбільш важка травма – це проникні поранення ока, що може призвести до його втрати. Характерно, що пошкодження ока спостерігається у 5 разів частіше у хлопчиків, аніж у дівчаток. Травми ока досить небезпечні і можуть призвести до втрати функції органа зору, що є трагедією для кожного і особливо для дитини. Пік очного травматизму у дітей припадає на вересень, початок жовтня та на весняні місяці, коли діти багато часу перебувають на вулиці. У віці 4-5 років діти часто травмуються ножами, виделками, осколками скла. Для дітей 6-7 років характерні потрапляння хімічних рідин, наприклад, тих же капсул для прання, коли дитина хоче дізнатися, що ж там всередині, в яскравому мішечку, натискає на нього і рідина струменем потрапляє в око, спричиняючи опік, а також механічні пошкодження ножицями, спицями. Вік 8-12 років вважається найбільш травматичним, коли діти полишені самі на себе і отримують травми внаслідок неконтрольованих ігор. На функції зору можуть впливати і травми голови, коли пошкоджуються провідні шляхи вищих відділів зорового аналізатора, тому при таких травмах необхідні консультації як нейрохірурга, так і офтальмолога.

Усі травми, незалежно від їх видів, побутові, шкільні чи вуличні, говорять про недостатню організацію дозвілля наших дітей, а інколи й про безпечність дорослих, як у випадку вибуху тих же петард, хлопавок. Як правило, при цьому більше всього від них страждають кінцівки рук і обличчя, та особливо чутливі до термічної дії очі. Тож при будь-якій травмі важливо відразу звернутись до лікаря. Якщо ж травма вже виникла, постарайтесь заспокоїти дитину, дати їй знеболювальне чи протиалергічний препарат з домашньої аптечки (його потрібно дати на всякий випадок, так як у дитини може бути реакція на медичний препарат, який можуть призначити лікарі), викликати швидку або ж самостійно звернутись до медичного закладу з надання невідкладної допомоги. При підозрі на важке пошкодження очей дитину треба покласти, закапати в око антибактеріальні препарати, накласти марлеву пов’язку і викликати швидку. Слід пам’ятати, що тупа травма ока може бути пов’язана зі струсом головного мозку, тож якщо дитина після травми загальмована, скаржиться на нудоту, блювання, потрібно швидко викликати швидку і доставити її в центр гострої травми. При травмі повік з гематомою необхідно в перші 2 години прикладати холод кожні 15 хвилин. При опіках – промити око водою впродовж 15-20 хвилин і теж негайно звернутися до лікувального закладу. Спеціалізований центр по наданню допомоги дітям з гострою травмою ОДКЛ працює цілодобово, його телефон (0412) 34 04 96. Також у центрі є сучасна апаратура, проводяться усі необхідні обстеження, допомогу надають кваліфіковані фахівці різних спеціальностей.

Наші очі ударів не пробачають. Щоб свято пройшло для вас дійсно радісно, не захоплюйтесь вибухами петард, хлопавок, миготінням бенгальських вогнів, не дивіться у той бік, де відкривають шампанське, а головне, дбайте про своїх дітей. Заповніть їхнє дозвілля чимось цікавим, розвагами або ж прогулянкою на свіжому повітрі. Гарних усім новорічних свят!