20 листопада – Всесвітній день дитини та Міжнародний день педіатра

Людство зобов’язане дати дитині найкраще
Декларація ООН про права дитини

У всьому світі, в середньому жінка народжує приблизно 6,89 дітей. Найвищий рівень народжуваності в Нігерії, де жінки народжують в середньому 7,58 дітей. Найнижчий в Сингапурі, 0,8 дитини на одну жінку.

Свято “Всесвітній день дитини” виникло в середині минулого століття, а саме в 1954-му році, коли Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй (ООН) затвердила свою резолюцію № 836 (IX), рекомендувавши всім країнам відзначати цей день, починаючи з 1956-го року.  Спочатку дата святкування Дня дитини рекомендувалася виключно на розсуд кожної держави, яка визнає для себе доцільним відзначати цей день. Пізніше, 20-го листопада 1959-го року прийняли “Декларацію прав дитини”. Потім, в 1989-му році, також 20-го листопада всесвітнім співтовариством була прийнята “Конвенція прав дитини” та питання з єдиної для всіх датою святкування цього дня було вирішено само собою. Тепер в офіційних документах всесвітньої організації об’єднаних націй фігурує саме ця дата.

Метою святкування Всесвітнього дня дитини є привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, спрямованим на практичну реалізацію заходів, щодо забезпечення здоров’я та благополуччя дітей в усьому світі. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН.

Стало доброю традицією відзначати цей день і у нашій лікарні. Вихователі запропонували дітям низку заходів. Пацієнти  приймали участь у дійствах, де за допомогою сюжетів казок та казкових героїв, розбирались в ситуаціях по дотриманню прав дітей. Також відповідали на запитання вікторини про права і обов’язки дітей  та малювали тематичні малюнки.

У Всесвітній день дитини ми приєднуємося до цієї славної ініціативи і вітаємо всіх наших дітей!

Дуже характерно, що саме 20-е листопада є Міжнародним днем педіатра.

Вітаю всіх, хто своєю працею і своєю наполегливістю зміцнює здоров’я і благополуччя підростаючого покоління!

Бажаю усім Вам та Вашим родинам миру, злагоди, професійних успіхів, особистого щастя і міцного здоров’я. Нехай удача ніколи не відвертається від Вас, і кожен день приносить радість.

Зі святом Вас!

Головний лікар, Юрій Довгополий