“Головне – не гаяти часу”. До всесвітнього дня слуху

“Перевірте свій слух” – саме таким є цьогорічне гасло дня, коли в усьому світі громадські організації проводять заходи, спрямовані на те, щоб підвищувати обізнаність населення про можливі проблеми, пов’язані зі слухом, бо у деяких випадках вони можуть починатись ще у дитячому віці і не всі батьки звертають на це увагу.


Виконуючий обов’язки завідувача сурдологопедичного кабінету обласної дитячої клінічної лікарні Роман Анатолійович Мудрак констатує, що, на жаль, у нашій країні велика кількість дітей з порушенням слуху виявляється вперше після 3 років або ж навіть у віці 6-7 років, коли дитина вже збирається йти до школи. Батькам потрібно бути дуже уважними до своїх дітей, бо при порушенні слуху у більшості випадків у ранньому дитинстві можна допомогти дитині справитись з цією проблемою і не дати остаточно його втратити, вчасно провести слухопротезування і розпочати реабілітацію. А у випадках, коли слабочуюча дитина досягає дошкільного віку, окрім інших факторів, пов’язаних зі слухом, у неї формується специфічна психологія і їй важко пристосуватися до середовища дітей з нормальним слухом. Перевчити дітей з порушенням слуху дуже важко, тому що в них недостатній слуховий досвід. Проблеми зі слухом у дітей, – говорить фахівець, – можуть призводити до зниження інтелекту і затримки розумового розвитку. Наразі в Житомирській області на обліку перебуває понад 700 дітей зі зниженим слухом. Протягом останніх двох років за кошти обласного бюджету було слухопротезовано близько 100 дітей.

– Коли народжується дитина, в усіх цивілізованих країнах світу ще в пологовому будинку має бути проведений аудіоскринінг. За допомогою цього обстеження, – розповідає Роман Анатолійович, – можна визначити роботу рецепторів слуху у внутрішньому вусі (завиток), а отже стан слуху. Якщо дитина цей тест не проходить (його можна робити з 3-4 дня життя), в подальшому необхідне проведення інших методів обстеження слуху – це комп’ютерна аудіометрія (КСВП), під час якої відбувається визначення коротколатентних слухових викликаних потенціалів, що передбачає дотримання певних умов для проведення обстеження. Апаратура ця досить дороговартісна – в нашому місті таке обстеження не проводиться. При потребі дитина з 3-місячного віку скеровується в Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка, м. Київ.

Які ж причини зниження слуху?

  • спадкова родинна глухота і приглухуватість (проявляється у результаті домінування гена, який відповідає за слух, що призводить до зниження слуху різного ступеня);
  • інфекційні захворювання, особливо вірусні, перенесені жінкою в період вагітності – найбільшу небезпеку становлять TORCH-інфекції, краснуха, кір, епідемічний паротит (свинка), вітряна віспа, оперізувальний лишай, ГРВІ, ангіна;
  • вроджені вади розвитку вуха та щелепно-лицьової ділянки, зокрема вушної раковини, незарощення верхньої губи і твердого піднебіння (“вовча паща”);
  • маленька вага дитини при народженні (1500гр і менше);
  • важке гіпоксично-ішемічне/геморагічне ураження ЦНС;
  • жовтяниця новонародженого, яка виникає в результаті резус- конфлікту матері та плоду і супроводжується значним підвищенням рівня жовчного пігменту білірубіну в крові дитини;
  • епідемічний менінгіт (запалення оболонок мозку);
  • асфіксія, гіпоксія,  внутрішньочерепна пологова травма  новонародженого, перебування у реанімаційному відділенні (на ШВЛ);
  • застосування антибіотиків (ототоксичних) для лікування різних захворювань.

Порушення слуху у дитини може спостерігатись, коли обоє батьків мають вроджене чи спадкове зниження слуху. Тоді дитина має бути обов’язково обстежена на предмет зниження слуху. Головне – не втрачати дорогоцінного часу.

Зниження слуху може стати наслідком перенесеного середнього отиту – запального процесу в барабанній порожнині. Внаслідок інтоксикації лабіринту може відбуватися загибель волоскових клітин і подальше ураження слухового нерва, і це також призводить до зниження слуху, проте  якщо вчасно розпочати лікування – це явище може бути зворотним, тобто слух може відновитися до норми. Слід наголосити, що не завжди отит спричиняє зниження слуху, але це захворювання має адекватно лікуватися.

За 2018 рік серед тих пацієнтів, що звернулися до нас у поліклініку ЖОДКЛ, у 74 дітей (з 0 до 18 років) вперше виявлено зниження слуху (за 2017 рік – 72 дитини). Якщо ж при обстеженні у нас виникають якісь сумніви і потрібне додаткове обстеження, таку дитину ми направляємо в Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка для уточнення або підтвердження діагнозу.

– Прикро, – говорить Роман Анатолійович, – але є батьки, особливо у сільській місцевості, які не займаються реабілітацією своєї слабочуючої дитини в достатньому об’ємі, мотивуючи це браком часу і можливостей, а насправді відсутністю мотивації. Буває, що до лікаря з дитиною звертаються сусіди, родичі, соціальні працівники (це в кращому випадку), тільки не рідні батьки. Для навчання слабочуючих дітей ще з дошкільного віку у нас в області працюють Житомирська спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів №2 та Березівський навчально-реабілітаційний центр, – говорить Роман Анатолійович, – вибір залишається за батьками. Зі слабочуючою дитиною потрібно регулярно займатися з раннього віку, щоправда, для цього батьків і самих ще потрібно цьому навчити – як виконувати різні вправи, повторювати з  дитиною слова, відвідувати заняття з сурдопедагогом, логопедом.

Ще одна проблема, яка впливає на зниження слуху і яку ми спостерігаємо останнім часом серед молоді та й часто серед дорослих – у транспорті, на вулиці люди постійно ходять у навушниках, слухаючи музику, причому в основному це вакуумні навушники, які вставляються у слуховий прохід. Відстань від барабанної перетинки до джерела звуку дуже близька. При тривалому постійному прослуховуванні гучної музики може відбуватися загибель рецепторів слуху внаслідок хронічної акустичної травми, що призводить до стійкого зниження слуху. Воно спочатку може бути непомітним, але коли йде виражене зниження слуху, то медикаментозне лікування може стати неефективним. Якщо ви вже й користуєтесь вакуумними навушниками, то зловживати цим не потрібно, не більше однієї години на день і слухати музику не більше чим на половину гучності, бо інколи їдеш у транспорті і чуєш, як голосно лунає з них музика. А можете уявити, яка вже сила звуку у вусі того, хто її слухає! Таким меломанам раджу, – наголошує фахівець, – краще мати великі накладні навушники: у них джерело звуку розташоване поза вухом, тож звукова енергія не чинить шкоди. Такі випадки вже теж є, коли  батьки  звертаються до лікаря зі скаргами, що їх діти гірше чують, постійно перепитують і це теж повинно насторожити. Будьте уважними до своїх дітей, але не намагайтесь самостійно ставити їм діагноз, вчасно звертайтеся до фахівця.