Учетверте відділення ЖОДКЛ отримало відзнаку “Чиста лікарня безпечна для пацієнта”

У травні 2012 року Асоціація “Служба організації інфекційного контролю” разом з Асоціацією медичних сестер України розпочали Всеукраїнський проект “Чиста лікарня безпечна для пацієнта”. Метою даного проекту є виявлення зон порушення стандартів чистоти та гігієни у ЛПЗ України. Об’єктом виступає дотримання стандартів чистоти та безпеки у закладах охорони здоров’я згідно з чинним законодавством, а предметом – сучасний стан гігієни у закладах охорони здоров’я України. Ефективна програма інфекційного контролю забезпечує значне скорочення витрат закладів і дозволяє зекономити кошти, необхідні для фінансування інших потреб установи. На сьогоднішній день до проекту вже долучилося 969 лікарняних відділень та 352 заклади ОЗ України. Вони є показовими та дають приклад іншим установам для налагодження європейського підходу у розробці системи гігієни.

В останній день лютого уже четверте відділення КУ Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні отримало відзнаку “Чиста лікарня безпечна для пацієнта”. Першим таку відзнаку від Всеукраїнської асоціації “Служба організації інфекційного контролю” в ЖОДКЛ отримало відділення для новонароджених недоношених дітей, потім наприкінці минулого року естафету перейняли ще два відділення цього ж дитячого лікувального закладу – онкогематологічне та хірургічне відділення №2, а з 28 лютого ця табличка на вході у синьо-голубих тонах, що засвідчує кожному пацієнтові про 100 відсотків чистоти відділення, прикрашатиме педіатричне відділення №3, яке очолює Валентина Володимирівна Мілевич.

За словами Валентини Володимирівни, у відділенні лікуються новонароджені діти з різною патологією – неонатальними жовтяницями, з асфіксіями, перинатальними ураженнями нервової системи, а також діти з різними інфекціями перинатального віку. Реабілітують тут і недоношених маловагових дітей через місяць після виписки з пологових будинків, тобто дітей, які народились вагою до двох кілограмів і які потребують повторної реабілітації та нагляду. За рік у відділенні проліковується близько 800 дітей. Відділення з гарно виконаним ремонтом розраховане на 30 ліжок, у свою чергу у кожній палаті відділення можуть перебувати по дві мами з дітками, є тут і палати підвищеного комфорту. Відділення забезпечене усім необхідним обладнанням, тут працює досвідчений медичний персонал.

– Щодо отримання сьогоднішньої відзнаки, – говорить Валентина Володимирівна, – для нас це досить вагома подія, результат роботи колективу усього колективу. Ми завжди стежили, аби прибирання у відділенні проводилось згідно з інструкцією, з дотриманням усіх вимог, нині ж для покращення інфекційного контролю за допомогою благодійників та за сприяння адміністрації нашого лікувального закладу у відділення було закуплено увесь необхідний інвентар, а персонал пройшов відповідне навчання. Завдяки цьому є доступ до зручного дозування мила та антисептика, які наявні в кожній палаті та в інших визначених для цього місцях. Прибирання приміщень проводиться тепер з допомогою сучасних систем прибирання (двовідерна система або система попередньо підготовлених мопів), які завдяки своїй ергономічності мінімізують фізичне втручання у прибирання молодшого персоналу, відбувається уникнення перехресного інфікування лікарняних поверхонь, досягається і значна економія дезінфікуючих розчинів.

Нагадаємо, що статус “Чиста лікарня, безпечна для пацієнта” не надається безстроково. Через рік відбувається перевірка закладу, і якщо у ньому не дотримуються необхідних досить високих вимог до чистоти та гігієни, звання можуть позбавити. Слід визнати, що налагодити систематичний та об’єктивний облік внутрішньолікарняних інфекцій – завдання не з легких. Навіть у економічно розвинених країнах створення системи інфекційного контролю пройшло нелегкий шлях до становлення, а в Україні статус “Чиста лікарня безпечна для пацієнта” змінює медичний світ, робить його безпечним для пацієнта. У планах колективу обласної дитячої клінічної лікарні вибороти цей високий статус для усіх відділень.