Обласна дитяча клінічна лікарня отримала в подарунок автомобіль від норвежців

Згідно з вимогами транспортування у лікувальний заклад дітей, зокрема й новонароджених високого перинатального ризику, повинно відбуватись з використанням медичного транспорту зі спеціальним обладнанням, але, на жаль, при всьому бажанні на сьогоднішній день ОДКЛ не може дотримуватись цих вимог через ряд чинників. Зокрема, це відсутність у лікувальному закладі обласного рівня, який розташований за містом, власного медичного автотранспорту. Для потреб лікарні “Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” та “Автобаза санітарного транспорту ЛПЗ ОЗ” надають машини загального використання, на яких обслуговують і доросле, і дитяче населення області, морально і технічно застарілі і не відповідають вимогам сьогодення. Тому розмова з Юрієм Анатолійовичем Опанасюком, директором благодійної організації благодійного фонду “Центр утеплення” про довготривалу співпрацю з норвезькими друзями, які вже мають досвід допомоги дитячому населенню Коростеня, дуже зацікавила головного лікаря обласної дитячої клінічної лікарні Юрія Дмитровича Довгополого, і в результаті цілеспрямованої наполегливої роботи автомобіль, який було доправлено в Україну перед Новим роком, пройшовши процедуру розмитнення за дуже невеликий відрізок часу, 21 січня цього року прибув до ОДКЛ.

– Автомобіль, який ми сьогодні отримуємо – не новий, – говорить Ю.Д. Довгополий, – але він у досить гарному стані і відповідає технічним стандартам перевезення хворих, у тому числі й дітей, бо безпосереднє його призначення згідно з  заводською комплектацією – реанімаційний автомобіль. Звичайно, нам потрібно буде його доукомплектувати відповідно до Національних стандартів України, але те, що такий вид транспорту нам вкрай необхідний – беззаперечно. Ось хоча б, наприклад, 21 січня в Києві було прооперовано дитину зі складною вродженою вадою серця, яку ми виявили на новому апараті УЗД експертного класу, котрий не так давно було придбано для нашого лікувального закладу і за допомогою якого ми виявили цю досить складну в діагностиці  патологію. Також нам потрібно доправляти в місто Житомир наших пацієнтів для обстеження на комп’ютерному томографі через його відсутність у нашому лікувальному закладі. Транспортуємо ми наших пацієнтів і в місто Київ, тому що не всі види оперативних втручань маємо змогу виконувати. Також досить часто ми забираємо з пологових стаціонарів міста для подальшого спеціалізованого лікування новонароджених дітей.

За словами норвезького представника Відера Аксельсена, який був присутній під час передачі автомобіля, їхня місія в Норвегії давно співпрацює з Україною. Завдяки цій співпраці норвезькі друзі в період з 2001 року передали в Україну вже 54 автомобілі. У норвезькому місті Словенгер цей автомобіль виконував функції швидкої та невідкладної медичної допомоги, а в останні два роки працював як швидка допомога для Червоного Хреста. Наразі Червоний Хрест міста Словенгер отримав новішу модель, а цю було вирішено доправити в Україну, і ми раді, що тепер вона перевозитиме маленьких українців.

– З нашими норвезькими партнерами ми співпрацюємо вже більше п’яти років, – говорить Ю.А. Опанасюк. – Наша мета – допомагати дитячим лікувальним закладам. І автомобіль, який ми сьогодні передаємо, на даний момент відповідає усім необхідним технічним характеристикам медичного транспорту з хорошим станом двигуна, ходової системи і електроніки, а при належному дообладнанні буде відповідатиме усім вимогам часу.

– Ми дякуємо нашим сьогоднішнім гостям, – зазначив Юрій Ростиславович Ніколаєв, завідувач анестезіологічного відділення ОДКЛ, – за автомобіль, завдяки якому ми зможемо транспортувати наших пацієнтів (а ми надаємо допомогу у нашому лікувальному закладі пацієнтам  з моменту народження до майже 18 років) з усіх районів нашої Житомирської області.