20 листопада – Всесвітній день дитини та Міжнародний день педіатра

Дата 20 листопада об’єднала два споріднених свята – Всесвітній день дитини та Міжнародний день педіатра.

Історія відзначення Всесвітнього дня дитини розпочалася 20 листопада 1959 року завдяки прийняттю прогресивною світовою спільнотою “Декларації прав дитини”, а в 1989 році саме 20 листопада всесвітнім товариством було прийнято ще один важливий документ, що засвідчує дотримання прав дитини – “Конвенцію про права дитини”. Мета цього свята – привернути увагу широкої громадськості, організацій та установ до питань спрямованих на практичну реалізацію заходів, щодо забезпечення благополуччя дітей та їхнього всебічного захисту.

Тож для пацієнтів лікарні було організовано та проведено низку заходів по відзначенню Всесвітнього дня дитини. На годинах спілкування діти подискутували на тему своїх прав та обов’язків, переглянули тематичні лялькові вистави, а також своє бачення дотримання прав дитини відобразили в малюнках. Пізнавальною для дітей, які знаходяться на лікуванні, стала зустріч із інспектором відділу Ювенальної Превенції Головного управління Національної поліції України в Житомирській області Інною Бондарчук, яка пройшла під гаслом “Ні – насильству”. Також цікавим для дітей було спілкування із юними представниками спілки “Вартових правопорядку” Данилом Радченком та Іваном Номерчуком.

Символічним підсумком відзначення дитячого свята стала газета, яка естафетою пройшла по відділеннях, де наші пацієнти на паперових осінніх листочках написали свої бажання та звернення до дорослих, і майже у кожному-прагнення миру та здоров’я.

Міжнародний день педіатра 20 листопада, за затвердженою в ООН декларацією, почали відзначати з 1956 року. Надзвичайно символічним є поєднання цих двох свят. Адже педіатри стоять на сторожі найголовнішого та найціннішого скарбу – життя та здоров’я дітей. І саме 20 листопада на базі лікарні зібралися на обласне товариство лікарі педіатри, неонатологи, дитячі неврологи та підліткові лікарі. З привітальним словом до колег звернулася керівник групи експертів та координаторів УОЗ Житомирської ОДА за напрямом “Педіатрія” Лук’яненко О.В.. За планом заходу було розглянуто питання гострих респіраторних вірусних інфекцій та грипу, їх ускладнень та сучасні методи лікування, епідемічну ситуацію з кором в області, виконання заходів по реєстрації гострих в’ялих паралічів та ознайомились із новими розпорядчими документами й новими методиками за фахом. По закінченню роботи товариства, його учасники випустили в небо блакитні кульки – символ чистоти дитячих мрій, бажань та думок.