VIII щорічний конгрес Європейського товариства дитячих ендоскопічних хірургів (ESPES)

25-28 вересня 2018 року у м. Брюссель (Бельгія) відбувся VIII щорічний Конгрес Європейського товариства дитячих ендоскопічних хірургів (ESPES). На запрошення голови оргкомітету, обраного президента ESPES професора Henri Steуaert, на Конгресі був присутній лікар-хірург дитячий хірургічного відділення №2 КУ Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні (координатор групи експертів УОЗ з питань дитячої урології), к.мед.н., доц. Д. Шевчук.

Цьогоріч на заході були присутні чотири фахівці з України (Житомир, Миколаїв, Київ). Загалом, у роботі Конгресу прийняли участь понад 300 учасників із усіх країн Європи та з-за її меж (США, Туреччина, Єгипет та інш.). В ході інтенсивної роботи детально розібрані особливості діагностики та мініінвазивного лікування різноманітних хірургічних захворювань дитячого віку. Учасниками відмічено, що поступово мініінвазивні технології стають “золотим стандартом” у хірургічному лікуванні більшості захворювань дитячого віку. Особливо вказано на перспективність впровадження роботизованої хірургії. Однак, висока вартість обладнання гальмує розвиток даного напрямку, особливо у країнах, що розвиваються.

Крім цього, Дмитро Шевчук прийняв участь у майстер-класі з питань роботизованої дитячої хірургії, а також пройшов практичний тренінг на роботизованому обладнанні DaVinci.

В ході науково-практичної дискусії встановлено, що багато із оперативних втручань виконуються і на базі КУ Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня, а за умови покращення матеріально-технічної бази лікарні, діапазон високотехнологічних мініінвазивних оперативних втручань може бути розширений.

На знімку зліва направо: Дмитро Чеканов (завідувач хірургічним відділенням Миколаївської обласної дитячої клінічної лікарні), професор Анрі Стеярт (завідувач відділенням дитячої хірургії Брюссельської університетської клініки, президент ESPES, голова оргкомітету), Дмитро Шевчук