15 лютого – Міжнародний день дітей, хворих на рак

Слова «онкологія» та «рак» у кожного з нас викликають якщо не жах, то почуття приреченості, безнадійності. Словосполучення «дитячий рак» взагалі важко вкладається у свідомість. Ця хвороба приходить невідомо звідки, здається, що порятунку немає. Але рак можна перемогти. Це небезпечне, важке, але в більшості випадків виліковне захворювання. І вдається це завдяки зусиллям лікарів, батьків та всіх небайдужих людей, хто допомагає діткам подолати цю хворобу.

15 лютого світ відзначатиме Міжнародний день дітей, хворих на рак. Ця проблема є однаково актуальною в усьому світі, хоча рівень поширення онкологічних захворювань серед дітей в Україні є навіть дещо нижчий ніж у європейських країнах: у нас в середньому на 100 тисяч осіб – 11 випадків, у Європі – 13-15. Нині на обліку в Україні – близько 5,5 тисячі хворих діток та таких, які перехворіли на цю хворобу.

В нашій області кожного року реєструється від 30 до 40 випадків захворювання на рак. Сьогодні на обліку знаходиться 170 дітей з такою хворобою. Допомога дітям із злоякісними захворюваннями залишається однією з найактуальніших проблем нашого суспільства.

Ще майже 15-20 років тому онкологічні захворювання вважалися невиліковними і надії на одужання було досить мало. На сьогодні розвиток дитячої онкології та онкогематології здійснив значний прорив у лікуванні саме цих хвороб. Завдячуючи міжнародним протоколам лікування 7 із 10 хворих можуть бути вилікувані, повернені в суспільство.

В наш час, коли державних коштів на охорону недостатньо, дуже важливою підтримкою є додаткові надходження до лікувальних закладів у вигляді грошової та іншої допомоги від організацій та простих людей. Особливо це стосується допомоги в лікуванні дітей з онкологічними захворюваннями.

За 12 місяців 2010 року на рахунок обласної дитячої лікарні для лікування дітей з онкозахворюваннями надійшло благодійної фінансової допомоги на загальну суму понад 94 тис. грн., з них:

  • Особливу подяку висловлюємо дитячому хореографічному колективу «Сонечко», на благодійному концерті якого було зібрано більше 42 тис. грн.;
  • Кошти в сумі 30 тис. грн. перерахував колектив ТОВ «АВ МЕТАЛГРУП»;
  • Колектив ТОВ «ОНВІ» перерахував 10 тис. грн. та придбав центрифугу для онкогематологічного відділення;
  • 10 тис. грн. надійшло з фонду Оксани Білозір;
  • Від фізичних осіб отримано благодійної допомоги на суму 1279 грн..

Отримано допомогу у вигляді 5 інфузійних насосів «B.Braun» та витратних матеріалів до них на загальну суму 88 тис. грн. від нашого співвітчизника Костянтина Сивохіна, який живе та працює в Лондоні.

Вагому психологічну та матеріальну підтримку дітям у відділенні надають Благодійні фонди «Всесвіт за майбутнє», «АШАМ допомога людям», молодіжна громадська організація «АРТ-село», Фонд допомоги онкохворим дітям «Разом до життя», які часто відвідують хворих у відділенні, проводять з ними заняття з арт-терапії, влаштовують благодійні аукціони з метою збору коштів для онкохворих діток.

Не один рік діти онкогематологічного відділення обласної дитячої лікарні відчувають турботу вчителів та учнів школи №12 та школи №25 міста Житомира, колективів та студентів Житомирського національного агроекологічного університету, Університету «Україна», Житомирського державного університету ім. І.Франка. Учні та студенти влаштовують для дітей концерти з нагоди свят, дарують іграшки та книжки, здають кров.
Ми вдячні всім, хто допомагає дітям з важкою недугою. Закликаємо всіх небайдужих зробити свій внесок в спільну справу збереження дитячого життя! Кожна людина, кожна організація, кожна компанія може перерахувати кошти на благодійний рахунок Житомирської обласної дитячої лікарні (для онкогематологічного відділення).

Житомирська обласна дитяча лікарня
код ЄДРПОУ 02774119
МФО 811039
р/р 35424002002609
УДК в Житомирській області